Gabonafélék | A csíra élettani hatása |
---|---|
búza | A klorofill segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet, segíti az emésztést. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó. Erősíti az idegrendszert, potencianövelő. |
hajdina | Magas a fehérjetartalma. Riboflavin- és rutintartalma serkenti az agyat és erősíti az érfalakat. Csírája főételként is felhasználható. Értékes adalék kenyér tésztájához. |
zab, rozs | Magas a B- és E-vitamin tartalma. A B-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer helyes működéséhez, az E-vitamin pedig a bőrt és a hajat táplálja. |
Hüvelyesek | |
adzuki bab | Édes ízű, vesék működését serkentő, természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó, szíverősítő. Jelentős vasforrás. Csíráztatva nem okoz bélgázosodást. |
lencse | Jelentős a rosttartalma. Koleszterincsökkentő. Mézga- és pektintartalma miatt az étkezések után hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést jelentősen csökkenti, ezért alkalmas a cukorbetegek diétájának kiegészítésére. Jelentős a magnézium-, vas-, cink- és krómtartalma. |
szójabab | Tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat. Magas az E-vitamin, réz-, cink- és lecitintartalma. |
zöldborsó | Természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó és szíverősítő. Rákblokkoló és rákmegelőző anyagokat tartalmaz. Jelentős vasforrás. |
mungóbab | Kiemelkedően magas a fehérjetartalma, jelentős a vas- és C-vitamin tartalma. Csíráztatott formában könnyen emészthető, nem okoz bélgázosodást. |
Olajos magvak csírája | |
lenmag | Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a koleszterinlerakódást, gyulladáscsökkentő. |
napraforgómag | A fogyókúrázók legkedveltebb csírája. Kellemes ízű, jódtartalmú, vízhajtó hatású. Jótékony hatással van a cukorbetegségekre. Igen sok foszfort, kálciumot, fehérjét és E-vitamint tartalmaz. Az összes aminosavat tartalmazza (30% fehérje), méregtelenítő, tisztító, vízhajtó. Magas a rosttartalma, az egészséges bélflórát táplálja. Magas foszfor- és kalcium-tartalma szükséges az ép fogakhoz, csontokhoz, a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, a szövet és izomtónushoz. Klorofill-tartalma segíti a vér oxigénszállítását. A vas a vörösvértestképzéshez, a réz a vas felhasználáshoz szükséges. A magnézium segíti az izom-, agy- és tüdőszövetek munkáját. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez. |
Zöldségfélék csírája | |
brokkoli | Sulphoraphane-t tartalmaz, ami megakadályozza a rosszindulatú sejtburjánzást. |
édeskömény | Erjedés- és puffadásgátló. Kismamák mindennapi étrendjébe tejszaporító hatása miatt érdemes beépíteni. |
fokhagyma | A népi gyógyászatból ismert gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, immunerősítő. Koleszterincsökkentő, antioxidáns hatású, fiatalító. |
hagyma | Antibiotikus és méregtelenítő hatású, gyógyírt jelent a gyulladásokra, fekélyekre. Daganatgátló, csökkenti a koleszterinszintet, növeli a szervezet ellenálló képességét. |
póréhagyma | Természetes antibiotikum. Tisztítja a véráramot, májat. Egyesíti a hagyma és a fokhagyma élettani hatásait. Emésztőszervekre jótékony hatású. |
retek | Természetes antibiotikum, tisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású. Elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén megszünteti a homlok- és orrmelléküreg dugulását. Vizelethajtó, tisztítja a húgyvezetéket, húgyhólyagot, vesét. Kis mennyiségben étvágygerjesztő. Csökkenti a reumatikus fájdalmakat, magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt. |
vöröskáposzta | Fekélygyógyító, gyulladáscsökkentő, U-vitamint tartalmaz, ami a nyálkahártyák egészségét biztosítja. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást. Keringésjavító. Kálciumtartalma megegyezik a tejével. |
Fű- és lucernafélék csírája | |
bazsalikom | Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, eredményes emésztési zavarok, puffadás esetén. Vizelethajtó, vesetisztító, kőoldó. |
lepkeszegmag | Koleszterindiéta része, elősegíti az emésztést. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, vérképző hatású. Ajánlott meghűlés és fertőzések esetén. A lecitin a központi idegrendszerre hat, serkenti és regenerálja az idegsejtek működését, serkenti az emlékezést. Tisztítja a verőerek beteg nyirokcsomóit, csökkenti a fehérvérsejt túlképződést. Csökkenti a pánikrohamokat, lázcsillapító, segíti az inzulintermelést, leköti a gyomorsavat. Szeléntartalma erősíti az immunrendszert. Nagyon erős antioxidáns. Javítja az étvágyat, segíti az emésztést. Flavonoid-származékokat és kollagént tartalmaz. Fiatalítja a sejteket. Karcsúsít, mert tisztítja a szervezetet és bontja a zsírt. Vízhajtó hatású. |
lóhere | Általános közérzetjavító, vitalitást fokozó. Alkalmazható a változókori hőhullámok enyhítésére. |
lucerna | Ásványi só tartalma lúgosítja a vért – candida fertőzésben szenvedőknek segítség. Rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. A mangán csökkenti a vércukorszintet. Magas klorofill-tartalma miatt szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. B12-vitamintartalma a vérszegénységen segít, K-vitamintartalma pedig megelőzi a vérrög kialakulását, csökkenti a vérzéseket. A növényi hormon segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében, elviselhetővé teszi a változókor kellemetlen tüneteit, szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást. Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógyhatású tápláléka, roboráló hatású. Magas a fehérjetartalma. L-borostyánkősavat tartalmaz, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős. |
káposzta, repce | Magas az omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma, közvetlenül hat a szív munkájára, az érfalak rugalmasságát visszaadja, megakadályozza a szívkoszorú erek meszesedését, javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Segíti a kollagén termelődést, ezáltal a bőr rugalmassága változik, javítja a bőr vízháztartását. Emeli a vörösvértest számot, csökkenti a magas koleszterin szintet. |
mustármag | Izzasztó hatása miatt főleg betegségek idején ajánlható a fogyasztása. Tisztítja a vért, az emésztőrendszert és a májat. Hajhullás megállítására is javasolható. |
rukkola | A zsázsához hasonló élettani hatásokkal rendelkezik. Nagy mennyiségű telítetlen zsírsavtartalma miatt szív- és érrendszeri betegségekben diétás kiegészítő. Magas E-vitamin tartalmú. Csökkenti a gyulladásokat. |
zsázsa | Gyógyhatása miatt ősidők óta nagyra becsülik. Cukorbetegeknek különösen ajánlott. A zsázsacsíra rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, 80%-ban tartalmaz telitelten zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségeknél. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Magas E-vitamin (1200mg/kg) tartalma értágító, alvadásgátló hatású, vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok (A-, C-, E-vitamin, ß- karotin és szelén) erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében, növeli a férfierőt. |
További csírafajták
Napraforgó
Gazdag fehérje-, lecitin- és D-vitaminforrás (az utóbbi ritkán található meg növényekben). Magas a nyomelemtartalma, miáltal jótékony hatással van a csontokra, az izom- és szövettónusra, valamint a vörösvérsejtekre.
Hajdina
Segíti a megfelelő keringést, az emésztést és a kiválasztást, és segít közömbösíteni a sugárzások okozta káros hatásokat.
Lóhere
Vértisztítóként ismert, illetve magas kalciumtartalma miatt nyugtató hatással van a központi idegrendszerre. Növényi ösztrogéneket tartalmaz, amelyek kiegyensúlyozzák a hormonháztartást, emellett antikarcinogén anyagok is találhatóak benne.
Brokkoli
Sulforaphane-t tartalmaz, amely megakadályozza a rosszindulatú sejtburjánzást, emellett támogatja a szervezetet abban, hogy felszabadítsa a glutathione nevű enzimet, amely semlegesíti a karcinogén anyagokat, mielőtt azok károsítanák a DNS-t.
Retek
Kitisztítja a nyálkát a légutakból, féregűző hatással bír, és rendezi a bélflórát.
Mungóbab, lencse és adzuki bab
Oldható rostokat tartalmaznak, és segítenek elérni az alacsony koleszterinszintet azáltal, hogy a veszélyes LDL-koleszterint kitisztítják a vérből. Szabályozzák az inzulintermelést és a vércukorszintet, illetve vashoz is juthatunk általuk.
Görögszéna
Nyugtatja a nyálkahártyákat, tisztítja és támogatja az emésztőrendszert, valamint gyulladáscsökkentő. Ezen kívül kolint tartalmaz, amely akadályozza a zsírok lerakódását, csökkenti a koleszterinszintet, védi a májat, illetve segíti a szellemi egészség megőrzését.
Lucerna
Gazdag A-, B-, C-, E- és K-vitaminban.
Káposzta
Különlegessége, hogy U-vitamint tartalmaz, amely a nyálkahártyák egészségét biztosítja.
Zab, rozs, búza
Sok B- és E-vitamin található bennük. A B-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer helyes működéséhez, az E-vitamin pedig a bőrt és a hajat táplálja.
A csírák fogyasztásával a szervezetünk energiát kap az öntisztításhoz, az immunrendszer irányításához és építéséhez, valamint egészséges sejtek létrehozásához, hiszen ezekből az apró növénykékből szinte kirobban az új élet. Akik ezt az élő ételt fogyasztják, észrevehették, hogy a csírák olyan életerővel és energiával látják el őket, amely messze meghaladja azt az energiaszintet, amelyet amúgy kizárólag nyers ételek fogyasztásával lehet elérni. A csírákról tehát elmondhatjuk, hogy élő étel lévén az egészséges táplálkozás fontos elemei. A csírák ellátnak minket az összes esszenciális aminosavval, zsírsavval, ásványi anyaggal és vitaminnal. Nemcsak „életenergia-erőművek”, hanem környezetbarát és gazdaságos élelmiszerek. Csíráztathatunk egész évben, a Föld bármely pontján.